Казват, че за всяко нещо си има причина. Е, ние

...
 Казват, че за всяко нещо си има причина. Е, ние
Коментари Харесай

Интересната история на бебешката количка

 Казват, че за всяко нещо си има причина. Е, ние бихме добавили и " всяко нещо си има история. Така е и с бебешката количка. Конкретна причина провокира нейната поява и дълга история стои зад днешния ѝ тип. Първо, повода: появява се през 1733 година, когато британският проектант Уилям Кент основава детска количка, провокиран от поръчката на херцога на Девъншиър.

 Да, желанието на британския херцог е повода, а след осъществяването стартира и началото на дългогодишната история на бебешката количка. Първият модел, който Кент основава обаче е надалеч, надалеч по-различен от познатите за нас. Основната разлика се състои в това, че количката е извънредно тежка (изработена от дърво, тръстика и месинг) и прилича каретите за възрастни, само че в смален тип - с един главен панер за детето и система за впряг, като най-вече били употребявани понита, кучета и кози. И макар че появилите се модели бебешки колички били тежки, високи и релативно рискови, скоро след появяването си станали съвременни измежду висшето общество в Англия. Няколко години по-късно нещата се трансформират - американецът Чарлз Бъртън показва новаторска концепция, като поставя ръкохватка на бебешката количка, тъй че да бъде по-безопасна и самите родители да могат да придвижват децата си.

 Е, с течение на годините типът на бебешките колички не стопира да се трансформира. Затова се появят и все по-подобрени версии - такива с разнообразни дизайни на кошчетата, с въртящи се поотделно колела, които усилват в пъти маневреността, с нови функционалности, като спирачки, с по-здрави рамки, само че и по едно и също време с това много по-леки. Не на последно място една от впечатляващите нововъведения, която остава в историята на количките за бебета е и функционалността да са сгъваеми, тъй че да бъдат изцяло компактни и комфортни за преместване по време на фамилните пътувания. И по този начин до през днешния ден - времето, в което има същинско многообразие от бебешки колички с разнообразни дизайни и функционалности.

Бебешката количка, каквато я познаваме през днешния ден, е усъвършенствана в продължение на към 300 година Първата количка е основана през 1733 година, а родината й е Обединеното кралство. При основаването й тя е много по-голяма и тежка, а возенето в нея и бутането й - надалеч не толкоз безпрепятствено.

Ранната количка е създадена от Уилям Кент през 1733 година Херцогът на Девъншир, Англия, моли мебелния дизайнер да построи средство, с което елементарно да придвижва децата си. Така първата количка е с черупкообразна дървена кошница с подплата овтътре, с две оси и четири огромни колела, предопределена да бъде теглена от пони или коза. Материалите й - дърво и месинг, я вършат извънредно тежка.

" Първите детски колички, създадени в Съединени американски щати " пък са продавани през 1830 година от Бенджамин Потър Крандъл. Неговият наследник Джес Армър Крандал издава патенти за усъвършенствания и допълнения към общоприетите модели, измежду които прибавяне на спирачка, модел, който се сгъва, дизайн за чадъри и подложка за чадър.

До 1840 година бебешката количка става извънредно известна. Самата английска Кралица Виктория купува три колички от бебешки магазин " Hitchings ".

В тези дни количките са изработвани от дърво или ракита (вид храстовидна върба) и скъпи месингови елементи. Те са доста високи и релативно рискови, само че украсата им се трансформира в същинско произведение на изкуството. Моделите се кръщават на кралски особи като Балморал и Уиндзор. А притежаването на бебешка количка приближава до висшето общество.

 Дръжката на бебешката количка изискуем на американеца Чарлз Бъртън, който я слага на гърба й. Новаторската му концепция обаче не е възприета тогава в Америка, тъй като към момента количката е неуместна за побутване. Той доразвива концепцията си в Англия. Кралица Виктория, испанската кралица Елизабет и пашата на Египет прегръщат концепцията му и тя се разпространява.  През 1877 година изобретателят и инженер Уилям Уилсън с помоща на брачната половинка си стартира личен бизнес на улица Silver Cross в британския град Лийдс. Там се ражда най-луксозната и до момента бебешка количка на марката " Silver Cross ". ( " Silver Cross " се създават и по-късно в британския град Гайзли – от 1936 до 2002 година, когато фабриката е затворена. След това са купени от компанията за играчки " Дейвид Халсъл и Синове ", които реалокират централата в Скиптън и уголемяват гамата с нови, съвременни бебешки артикули. Те не престават да продават обичайните колички " Silver Cross ", които се създават в цех в Бингли в Йоркшир).

През 1889 година Уилям Х. Ричардсън патентова концепцията си за първата " обърната " количка, т.е. бебето да е с лице към родителя. Той прави и други структурни промени. Ако до тогава оста не разрешава на всяко колело да се движи настрана, то структурата на Ричардсън трансформира това, с което се покачва и маневреността.

В началото на 20-те години на 20 век детските колички към този момент са налични за всички фамилии и стават все по-безопасни, с по-големи колела, спирачки, по-дълбоки кошове и по-ниски и здрави рамки

През 30-те години количките наподобяват като мини автомобил – напълно ниски и покрай земята.

50-те години на предишния век пък раждат бебешката количка вид „ градско бъги ”.

 През 1965 година Оуен Макларън, авиационен инженер, работи по това количките да станат по-леки. Вдъхновен е от щерка си, която се оплаква от сложното си пътешестване от Англия до Америка с тежката бебешка количка. Използвайки знанията си от самолетостроенето, Макларън проектира количка с алуминиева рамка, сгъваема и лека - прародителят на така наречен вид " чадър ". Количките Maclaren се продават и до през днешния ден.  През 70-те години на предишния век наклонността е по-скоро към по-базисна версия, която не е напълно изпъкнала и с разглобяемо тяло за носене. По това време количките се употребяват рядко, защото са скъпи.  От 80-те години на предишния век промишлеността на количките се развива с нови функционалности, по-безопасна структура и повече аксесоари. За това способства и журналистът Фил Баклър, който желае да прекарва повече време на открито с новородения си наследник. Така през 1984 година се появява компанията " Baby Jogger " и т. нар.„ джогинг колички ”.

Инфо: www.dariknews.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР